Små händelser

Små händelser
Livet här

lördag 28 januari 2017

Har matat den dagligen och nu har jag fått belöning

Den står här och bubblar så där härligt som en surdeg ska göra, så idag var det tid för att baka ett gott surdegsbröd.



Det blev ett experiment, för jag följde inte något recept. Hur svårt kan det vara att fixa till ett alldeles eget recept?....kan andra då skulle väl även jag kunna lyckas med det. Ett namn måste det också få, vad sägs om
" Gårdsbröd "?
Du får mitt recept här om du skulle vilja baka det, du kan ju också skapa ett alldeles eget recept, det var ju inte så svårt!

              Recept på Gårdsbrödet
                         (2 st bröd) 
1 riven Morot,1/2 dl sesamfrö,1/2 dl linfrö, 1 dl rapsolja, 1 dl solroskärnor, 400 gram surdeg, 3dl fingervarmt vatten, 1 tsk salt och ca: 10-11dl vetemjöl special, valde jag som innehåll i mitt bröd.Viktigt att man första gången knådar degen på låg hastighet i ca: 10-12 minuter utan saltet. Sedan knådas degen med saltet, på hög hastighet i ca: 7 minuter.
Olja in en STOR plastskål, lägg i degen och tag folie över, jäses i 3 timmar.
Dela degen i två delar och lägg de sedan i två smorda brödformar som sedan kan stå i kylen över natten. 
Nästa dag låter du bröden stå och jäsa i rumstemperatur ca:3-4 timmar. 
Grädda bröden i 250grader och spruta in vatten i ugnen efter 5 minuter sänker du värmen till 200grader och grädda i ca:50 minuter. 

Jag tycker nog inte att det blev så tokigt, för att vara första gången som jag bakade efter ett eget komponerat recept på surdegsbröd, vidare svårt var det inte.....men allt lite spännande på hur resultatet skulle bli.....bröd eller pannkaka???  
Tänk att det blev ett bröd som också var gott.

Surdegsbröd brukar alltid bli gott, så det är mödan värt att sätta en surdegskultur

      Kraaam /Ingela                        
     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: