Små händelser

Små händelser
Livet här

onsdag 25 januari 2017

Bakning här idag


Halva dagen har jag varit på mitt arbete  inne i byn, sedan fixa en del ärenden innan jag gav mig hemåt.
Vi har haft ännu en dag med disigt väder och nu är snart januari månad slut, om vi ska få någon vinter, då får den se till att komma snart!......längtar ju så efter kyla och snö.
Mannen fixade middagen till oss idag, så jag satte igång med bakning när jag kom hem. Stallsysslorna kunde jag skjuta upp till lite senare, ingen risk att de springer sin väg, bara de är klara tills att hästarna kommer in för natten.

Det blev inte brödbak som jag först hade tänkt mig. Jag blev så sugen på semlor ( fastlagsbullar )  jag har ett bra recept på bullar, så dom blev det.

Medan degen stod på jäsning, kunde jag springa ut i stallet och få undan något, det gäller att utnyttja eventuell dötid.



Som du förstår, så blev det fastlagsbullar till kvällskaffet och det var då rakt inte fel.

Här är mitt recept på bullarna om någon skulle vilja ha det.
                                        Recept
Ca:24 st.
3 dl mjölk
75 gram jäst
100 gram smör
1 dl strösocker

½ tsk. salt
1 ägg
9 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1msk kardemumma 
Till  pensling av bullarna
1 äggula
2 msk mjölk

Smällt smöret o häll sedan i mjölken, låt stå tills det blir fingervarmt.
Blanda vätskan  med jästen tills att denna löser sig.
Tillsätt socker, salt o ägget.
Blanda mjölet med hjorthornssaltet o rör ner det i degvätskan.
Knåda degen väl o låt den jäsa i 15 minuter
Dela degen i 24 bitar o rulla dom till runda bullar, lägg dom på en bakpappersklädd plåt.
Låt dom jäsa under bakduk i 45 minuter.
Pensla bullarna med blandningen av uppvispad äggula o mjölk.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i ca:6 minuter.
Låt svalna under bakduk på galler.

( skär av ett lock på bullarna, lägg mandelmassa som du har blandat upp med  grädde, på botten av bullen o  toppa sedan med vispad grädde. Lägg på locket o pudra på lite florsocker. Detta till dig som kanske kommer ifrån ett annat land och inte känner till fastlagsbullar.)

Kraam/Ingela



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: