Små händelser

Små händelser
Livet här

lördag 17 december 2016

VIT CHOKLAD TRYFFEL MED LAKRITS, JÄTTEBRÖD TILL JULSKINKAN

Även om jag inte ska ha julmat, så fick jag ändå köpt en julskinka idag, men jag är nog gammalmodig för någon färdig kokt blev det inte.....det tillhör liksom julen att känna doften ifrån skinkan , då den lagas i ugnen och sedan ska griljeras.
När skinkan är klar då måste den provsmakas och då ska det vara ett nygräddat bröd till....provade ett nytt recept, det blev ett jätte stort bröd, men gott till skinkan och till dopp i grytan.



                            RECEPTET  är hämtat ifrån Mitt Kök

* 5 dl vatten 37 grader
*1½ tsk salt
*1 dl olivolja
*3 msk honung
*13-14 dl vetemjöl special
*50 gram jäst
Rör ut jästen i vattnet, rör sedan i salt och honung. Häll i olivoljan och mjölet efter hand.
Tag upp och knåda degen, forma degen till ett stort bröd och lägg det på en bakplåtspapper klädd plåt. Jag ställer en avlång brödform på var sida om brödet, för att det inte ska kunna flyta ut.
Pudra med mjöl på brödet och låt det jäsa utan duk i ca: 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Snitta brödet med en vass kniv  och grädda brödet i mitten av ugnen ca: 25 minuter.
Låt brödet svalna innan du skär i brödet.



Jag har även gjort lite mera julgodis, det blev ännu en sats med marknadskarameller, denna gången blandade jag i riven mandelmassa.....så det blev  mer som marsipan, de fick en nyans i rosa.


Nu har jag marknadskarameller så att även vårdtagarna, som bor på våningen under där jag arbetar, också kan få smaka.
Sedan gjorde jag vit choklad tryffel med lakrits, jag har lagt ut receptet i ett tidigare inlägg under " Vit choklad tryffel". Idag ändrade jag lite i receptet, ingen limesaft....jag tog turkiskpeppar (karameller) och krossade  dom i en mortel, blandade sedan  detta i tryffeln..... rullade tryffeln i kokos istället för florsocker.
Det är gott att blanda sött och salt, så jag tror att de kommer att gå åt på godisbordet.







Ja så var det åter kväll, det finns fortfarande rimfrost kvar, men det känns mycket mildare i luften.....så imorgon är nog rimfrosten ett minne blott tror jag.

Kram/Ingela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: