Nu äts det blåbär, så att munnen min jämt och ständigt är blå.
Vi har ett fantastiskt bra blåbärs år, skogarna är fulla av bär.......att kunna plocka 10 liter blåbär på en timme, säger väl allt.
Godast är att äta dom färska med grädde eller mjölk, sedan är det inte fy skam att ha till pajer m.m. under den mörka årstiden.....så mycket blåbär stoppas i frysen.
Brödet jag bakade här om dagen, var försvinnande gott och saftigt, så idag skållades mjöl för ett nytt bak imorgon.
Om du skulle vilja ha receptet så lägger jag ut det här.
ÖSTERRIKISKT BRÖD MED POTATIS
DEG 1
8 dl fint rågmjöl
1 msk salt
5 dl vatten
DEG 2
3 dl vatten 50 gr jäst
1 msk olja 2 msk sirap
1 msk kummin
11/2 dl vetegroddar
2 kokta potatisar
1,2 l vetemjöl
Häll rågmjölet och saltet i deg skålen. Värm vattnet till ca: 75 grader C o häll det över mjöl blandningen. Rör om o låt det stå till nästa dag.
Ljumma vattnet till Deg 2. Smula jästen o rör tills den är löst. Häll jästlösningen i Deg 1. Blanda i de övriga ingredienserna. Arbeta degen väl i skålen o därefter på bakbordet.
Dela degen i två delar o forma dem till två limpor. Lägg dem på plåt (lägg en brödform i mellan limporna, det förhindrar ett de flyter ut).
Låt jäsa till dubbel storlek eller ca: 45 minuter. Dofta eventuellt över lite grovt rågmjöl.
Grädda bröden i 200 grader C i nedre delen av ugnen ca 50 min.
Lycka till!!
Du får ha en fortsatt bra dag.
Kram /Ingela
Vi har ett fantastiskt bra blåbärs år, skogarna är fulla av bär.......att kunna plocka 10 liter blåbär på en timme, säger väl allt.
Godast är att äta dom färska med grädde eller mjölk, sedan är det inte fy skam att ha till pajer m.m. under den mörka årstiden.....så mycket blåbär stoppas i frysen.
Brödet jag bakade här om dagen, var försvinnande gott och saftigt, så idag skållades mjöl för ett nytt bak imorgon.
Om du skulle vilja ha receptet så lägger jag ut det här.
ÖSTERRIKISKT BRÖD MED POTATIS
DEG 1
8 dl fint rågmjöl
1 msk salt
5 dl vatten
DEG 2
3 dl vatten 50 gr jäst
1 msk olja 2 msk sirap
1 msk kummin
11/2 dl vetegroddar
2 kokta potatisar
1,2 l vetemjöl
Häll rågmjölet och saltet i deg skålen. Värm vattnet till ca: 75 grader C o häll det över mjöl blandningen. Rör om o låt det stå till nästa dag.
Ljumma vattnet till Deg 2. Smula jästen o rör tills den är löst. Häll jästlösningen i Deg 1. Blanda i de övriga ingredienserna. Arbeta degen väl i skålen o därefter på bakbordet.
Dela degen i två delar o forma dem till två limpor. Lägg dem på plåt (lägg en brödform i mellan limporna, det förhindrar ett de flyter ut).
Låt jäsa till dubbel storlek eller ca: 45 minuter. Dofta eventuellt över lite grovt rågmjöl.
Grädda bröden i 200 grader C i nedre delen av ugnen ca 50 min.
Lycka till!!
Du får ha en fortsatt bra dag.
Kram /Ingela
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentar: