Små händelser

Små händelser
Livet här

onsdag 19 mars 2014

Apelsinmarmelad

Nu i vår rusket då det regnar gäller det att utnyttja dygnets alla timmar på ett vettigt sätt.
Behövde apelsinmarmelad, då denna var slut. När jag ändå var i byn och handlade kollade jag deras utbud av marmelader, men blev inte frestad av någon.
Läser man innehållsförteckningen i vanlig apelsinmarmelad så innehåller den inte mindre än 4 olika E-beteckningar.
Det blir till att köpa färsk frukt istället och göra sin marmelad själva utan en massa tillsatser, då vet man vad som stoppas i munnen!!
Det är inte några som helst svårigheter att koka marmelad, det passar sig själv på spisen, när det väl är där.
Jag kokar efter ett recept jag fick av en vårdtagare för över tjugo år sedan.
                          RECEPT
               .. Vardagsmarmelad..
2. Citroner eller 1 citron o 1 grapefrukt
2. Apelsiner
1  liter vatten
2 kg strösocker

Gör så här: Välj frukt som är stora o helst lite gröna.
Skölj dem väl, torka av dem och skär dem i stora klyftor och mal dem i maskin med grov hålskiva.
Skal o allt ska vara med.
Häll på vattnet.
Koka upp frukt och vatten.
Då det bubbelkokar låter man det koka 1/2 timme.
Tag tiden från det kokningen börjar och använd inte lock på grytan.
Ställ undan koket.
Nästa dag låter man det åter koka upp.
Lyft grytan från värmen.
Strö i sockermängden i små portioner och se till att allt löser sig.
Sätt på grytan och låt det koka.
Tag marmeladprov /koka 1/2 timme /
Tag grytan från spisen och låt stå 15 min. tills tunn hinna bildats.
Häll upp marmeladen på rena burkar

Ät marmeladen med gott samvete!!
 

Inga tillsatser i din marmelad "Bon appetit "


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: