Små händelser

Små händelser
Livet här

fredag 30 augusti 2024

Nu tänder vi ljus.

 Det spöregnade i natt, så välkommet efter gårdagens kvalmiga väder. Jag fick duscha Gammelhästen som går med eksemtäcke, så att han blev sval, jobbigt för honom i sådan värme. Något svalare luft idag, tack och lov.


Ulltottarna tycker inte som räven, att rönnbären är sura. De äter med glatt humör av rönnbären som trillar ner.


Lika gott tycker hönsen att det är, närapå slagsmål om dom? Lite rönnbärs gelé tänker jag koka, så himla gott till vilt kött. Så rönnbären kommer till nytta här på gården.



Dagen har bara rusat iväg här, med förberedelser inne i hästarnas stall, för där  skall det tvättas av och målas. Så jag börjar snart se ett slut på årets målnings jobb!!


Ulltottarna vandrar hem för en natt inne i stallet. De är säkert trötta efter en hel dags betande ute i hagen. Kvällen mörknar tidigare och blir allt mer kylig, så nu är det tid för tända ljus inomhus. Lite mysigt är det allt, trots att jag vill hålla kvar sommaren.


Du får ha en skön helg.
Kram/Ingela


torsdag 29 augusti 2024

Plommon och vindruve frossa!

  Morgon och det är många som väntar på mig. Frukosten får vänta tills att djuren har fått sitt och är nöjda….sedan råder det ett lugn här och jag kan få min efterlängtade frukost!

Två av hästarna som är inne på natten får sin frukost inne, sedan släpps de ut. Jag tog ett midjemått på Eilifur som jag håller på att banta, tror du att jag kom ihåg måtten?…nej får ta med mig papper och penna kväll.





Ladusvalornas ungar sitter på rad, uppe på stall taket och vilar sig nu på morgonen. Ja det gäller att de äter upp sig och samlar krafter inför sin långa resa. Det känns alltid lite vemodigt när flyttfåglarna ger sig iväg, då är liksom sommaren slut. Roligare är det på våren när de flyttar hit till oss.


Nu kan vi frossa i både plommon och vindruvor när de har mognat. Så nu gäller det att käka så det står härliga till!!






Att ligga ner i solen med en skål plommon, ja då är livet allt bra!





Att få dela min vardag med Adam och Aurora, det skapar så många minnen både för mig och barnbarnsbarnen. De växer så fort, så det är inget som man ska skjuta på.
Kram/Ingela


onsdag 28 augusti 2024

Storasyster och lillebror.

 

Vad är väl en dag med dessa två….helt underbar! Storasyster är så stolt när hon visar lillebror alla djuren. Att titta ut och se när en av hästarna går förbi utanför fönstret,  ja här har vi ju inte en trädgård lik någon annan! Ulltottar, höns, hästar och katter vandrar fritt omkring i trädgården…också hunden, några blomster rabatter hade snabbt blivit till mat. 



Ulltottarna blir nyfikna på vem det där små folket kan vara? 



Ulltotten Vilja älskar verkligen när barnen är här. Ja hon är ju Auroras favorit.


Lillebror Adam är ännu lite försiktig och ser upp till syrran som då inte räds något djur.




Så mån om lillebror, när de ska hälsa på hönorna. Berättar för honom att hönorna minsann ger oss ägg så vi kan få pannkakor.




Mycket att ta in, så lillebror tog sig en tupplur…. precis när hon ville visa honom hästarna.



Så min dag blev precis vad jag önskade mig..härlig!

Kram/Ingela

måndag 26 augusti 2024

Vår inneboende i växthuset.

 Jag får ta mod till mig och gå in i växthuset, för att se om vindruvorna därinne är mogna. Jag får hoppa i ett par vadarbyxor, då ska jag väl våga!! 

Överlåtar annars till J. att skörda tomater och gurkor, då jag tycker att det är lite olustigt att gå in dit. En snok på så där dryga metern har fattat tycke för att ligga därinne och mysa…varmt och gott!



Igår blev det en motions tur för mig och Eilifur…imorgon fortsätter vi igen. Ja vi kämpar på tillsammans. 


IDet var några små glimtar ifrån min början på en ny vecka.
Kram/Ingela


söndag 25 augusti 2024

Söndag igen!

 Är det bara jag som är saktfärdig som inte hinner med, samma undran varje helg ”är det söndag nu igen”? Det bästa med söndagen, är att imorgon är det måndag!


Jag har kollat igenom bilder på Eilifur som var tagna för nio år sedan. 


Han har alltid varit ett mat vrak, så jag tycker inte att där är någon märkbar skillnad på kroppsformen. Så jag håller tummarna för att han har en släng av belastnings fång…. istället för EMS, ja jag griper efter alla halmstrån.


Jag fortsätter bantningen på honom och hoppas,hoppas!


Tänk att i år ska jag få äta mig mätt på plommon, en av mina favorit frukter. Har väntat på detta i si så där en tio år, så det glädjer både mig och ulltottarna!



Efter att ha haft tre plusgrader på morgonen, så har värmen kommit åter. Alla är törstiga, så jag kånkar vatten så att ärmarna har blivit minst en meter längre!


Du får ha en bra söndag.
Kram/Ingela





fredag 23 augusti 2024

Nya rutiner.

 Vi hade några trevliga timmar tillsammans på vecko middagen här. Trångt runt bordet, men vad gjorde det!! Nu känns det däremot lite tomt vid bordet när det bara är J. och jag.


Morgonen är numera inte som tidigare, Eilifur får sin upp vägda hö giva och mineraler i boxen.


Jag har då full koll på vad han får i sig, sedan får han gå med de tre andra hästarna i grushagen, alltså inget bete för honom.


Tar in honom i sin box på eftermiddagen, där han får sitt hö. Sedan ut igen till de andra hästarna.


När det blir kväll får han komma in igen, för att få sin natt mat och tillbringa 
natten i stallet tillsammans med Gammelhästen Pjakkur.


Ja rutinerna är inte som tidigare. Väl att jag inte jobbar, för då hade det inte fungerat.

Gammelhästen får gå och beta tillsammans med ulltottarna på dagen han tycks inte bry sig.




Så klart gör jag allt vad jag kan för hästens välbefinnande. Djuren här betyder allt för mig.

Kram/Ingela

onsdag 21 augusti 2024

Onsdag.

 Alla är nu igång igen på sina arbete, så då passar det att börja med veckomiddagarna här igen. Vi väntar på tretton hungriga arbetare, väl att köks bordet är stort!! Ja antalet som kommer växer, så det är snart tid att leta efter ett extra bord….

Älskar min gamla servis ”lila fasan”som jag har ropat in på en nät auktion. Att handla på auktioner och loppisar blir inte bara billigare, man hjälper även till att återvinna.



Jag vill inte släppa taget om sommaren, men det märks i rabatterna att växterna har bestämt sig för att de snart har gjort sitt. Hönsen håller kväll allt tidigare, kvälls löpningen med att jaga in unghöns, är därmed slut för mig!!




Luktärterna gör som mig, de klamrar sig fast vid sommaren och levererar ännu små buketter.





Nu är det tid för mig att ställa mig med pannor och kastruller, tiden går som sagt fort och maten ska vara klar när gästerna börjar att ramla in!

Kram/Ingela

tisdag 20 augusti 2024

Nu mal det i mitt huvud.

  Ytterligare ett målar projekt kan jag bocka av, härlig känsla när gången in till ulltottarna också har fått lite ny färg 









Något vitt lamm blev det inte i år, men ett svart är lika gulligt….eller hur Lille Bhää?


Vi har haft besök av vår hovslagare idag, lite tråkigt var det för hon befarade att en av hästarna nog har fått EMS. Det mal i mitt huvud, hur jag ska kunna göra det bästa för honom, bantning, inget bete, halm/hö på matsedeln och det blir till att gå i grushagen. Hon gjorde ett superbra jobb, trots att det inte var lätt att sko honom….tack Eva! ( ej hästen på bilden)


Fari blev hel skodd idag, så förhoppningsvis ska han inte behöva ömma på bakhovarna.


 Ja se dessa djur, alltid är det något man ska gå runt och oroa sig för. Även om man bara hade haft en vandrande pinne, så var det säkert något man hade oroat sig för. Jag får se det som ett gott tecken, det hade varit värre för djuret ifall man bara hade ryckt på axlarna. Vi ska säkert reda ut detta, så att han får ett bra liv, trots om det nu är EMS.

Kram/Ingela