Små händelser

Små händelser
Livet här

lördag 22 juni 2024

Vilken tur vi hade med vädret igår!

 Otroligt när man ser hur vädret är här idag…regn!!


Midsommar stången är nu ett minne blott, nu återstår bara ett skelett av den. Här kör vi återvinning, så ulltottarna har hållit fest på den inatt!


Snälla låt nu resten av sommaren gå i snigelfart.



 En dag med regn är väl helt okej. Vi hoppas på att kunna hugga gräset i nästa vecka och då behöver vi massor med sol så att det sedan torkar fint.


Vått, vått kan man väl lugnt säga, jag är glad för att detta inte var igår.


Ligghallen har verkligen blivit utnyttjad idag, då även hästarna tyckte att det har varit ruggigt! 

Kram/ Ingela 







torsdag 20 juni 2024

Det blir vad det blir!

Kollar på väder prognosen för midsommarafton, så där en tio gånger om dagen..den visar ena gången regn och i nästa sekund ska det bli sol! Jag drar slutsatsen, att vi helt enkelt får se vad det blir istället!


Hur som helst så tar jag det säkra före det osäkra och dukar inne i Lusthuset.


J. har fixat sill inläggningarna, hönsen bidrar med äggen. Nubben ligger på kylning och jordgubbarna är i kylen. I stort sett är det mesta klart. Midsommarstången klär vi först på imorgon när gästerna har kommit och då gräver vi även upp potatisen. Om ifall någon inte blir mätt, serverar vi lite senare korv och hamburgare i grillkåtan. Det behöver inte vara några konstigheter, det viktigaste är att få vara tillsammans med våra nära och kära.





Är det klokt att allting vänder och dagarna blir kortare och kortare? Känns som det var igår  jag gladdes åt den första snödroppen, ska det gå i sådan fart då är det snart tid att dansa kring julgranen!!

Vi alla här på Liljegården önskar Dig en fin midsommar.

Kram/Ingela






tisdag 18 juni 2024

Liten men vet vad han vill.

 Liten med stor vilja har den där Mulle, han kan verkligen visa vad han vill. I morse ville han inte följa med de andra två hästarna när de som vanligt skulle flyttas över till hagen med grönt gräs.


 Han gick inte att flytta, han var som fast vuxen i marken. Så det var bara till att ge upp och låta honom få gå med hästarna som har hö på sin matsedel. Om det var sällskapet som inte passade herrn eller gräshagen, ha det vet bara han själv!!


Lille Bhää som var kolsvart som mindre, börjar att nu bli grå i ullen, precis som far och mor sin. Men så klart lika söt ändå.


Han som kycklingarna växer alldeles för fort, han är nu snart stora killen.


Vår bästa tid är verkligen nu, jag tar vara på varje minut. Tror att djuren gör det samma.


Nu har det gått fyra dagar sedan vi sist såg Kaj Kaja, något måste ha hänt. Eftersom han inte var rädd för djuren här på gården, kanske räven har varit framme och tagit honom? Ingen som längre sitter på morgonen och väntar på att få sin majs av mig, han är verkligen saknad.


Men hoppet lever så klart kvar, att han ska stå där igen en morgon när jag kommer ut. 

Kram/Ingela








söndag 16 juni 2024

Bara till att gapa.

 Somliga tar den enklaste vägen. Stallkatten tillhör dom, han ligger i fågelbordet…bara till att gapa, så flyger sparvarna rätt in i munnen på honom!



Han ser inte glad ut, då jag hämtar ner honom!



Målar penseln går varm, jag kan liksom inte stoppa, vill få färdigt målat stolarna som jag loppade i förra veckan. Av de fyra stolarna är två nu klara. 


Stallet ska också fräschas upp, så jag lär avverka ett antal penslar och litrar färg. Även hönshuset behöver sin årliga målning, fastän att hönsen smutsar ner fortare, än det tar för målningen att torka.


Det är väl att jag tycker det är rätt så roligt att swinga målar penseln. 

Så har snart söndagen gått och imorgon vandrar vi in i midsommaveckan. Jag fattar det inte, våren passerade alldeles för fort förbi.

Kram/Ingela




lördag 15 juni 2024

Lite nytta hann jag med.

 En bra början på dagen med lite glimtar av den efterlängtade solen. Fågelkvitter medans jag gick och mockade ute i hagen. Ulltottarna låg och chillade i gräset och tycktes liksom jag njuta av livet.



Det sägs ju att man ska vara nöjd med det lilla och visst är det så. Solen fanns ju där, om än bara för en liten stund, sedan kom åter regnet.

Hästarna fick sitt hö inne i ligghallen, medans regnet smattrade på plåt taket.





Ulltottarna fick fart in i stallet, de gillar då inte regnväder, de tror nog att de är gjorda utav socker!


Lille Bhää hade åter skadat sitt lilla horn, så det blev till att göra rent det och spraya ett skydd över såret. Istället för att ligga bakåt, pekar hornet nu framåt.



När det spöregnade ute, kunde jag lika gärna börja med att sopa rent i stallet, så att jag sedan kan bättre på målningen. Det finns alltid något att göra, ingen risk för att bli sysslolös!!






Kram/Ingela






fredag 14 juni 2024

Flugfällor och sork jakt!

 Jag har hängt  upp sådana där flugfäller som har en lång klisterremsa, både hos hönsen, ulltottarna och i hästarnas stall. Visst fastnar det flugor, men jag fastnar med min fläta lika ofta.  Så nog är de effektiva, för att fånga både det ena och det andra!!


De förbaskade sorkarna har börjat härja i år igen i potatis landet, förra året åt de upp all vår potatis. Så det ser illa ut nu igen, så prio ett just nu på Liljegården är sork jakt på potatis tjuvarna! Vem som vinner återstår att se.






På natten när jag ligger och sover, då smyger de där mördarsniglarna sig fram ifrån sina gömslen för att kalasa på min sallad. De kunde käkat av mina  rädisor istället, för de har blivit alldeles starka…men se nej, det passar inte inkräktarna.


Säg när man är nöjd med vädret? Jag önskade massor med regn, det har jag fått…men nu räcker det. Nu önskar jag sol och värme, så att vi kan slå gräset, så att vi får vinter foder åt djuren.



Du får ha en skön fredagskväll.

Kram/Ingela





onsdag 12 juni 2024

Med fix och trix går allting!

 Nu har alla fem hästarna fina hovar, det har vår hovslagare sett till! Både jag och hästarna är så nöjda, bra hovslagare växer inte på träd!!



Liten som stor behöver pedikyr av hovarna.



Sista dagen som gänget är samlat, ja på när Gammelhästen som betar i trädgården. Sedan ska två av dom flyttas över till annan hage där de kan beta dagtid. Men de kommer tillbaka och tillbringar nätterna hos de två som är fång benägna. Gammelhästen tillbringar sina nätter inne i sin box. Med lite fix och trix så blir det bra.


Finns det något bättre än en mjuk häst mulle mot kinden som bara doftar så gott!



Kvar i hagen dagtid blir dessa två som får nöja sig med hö på menyn hela sommaren. Visst önskar jag att de också skulle få gå och beta, men det är för deras eget bästa. Vill inte utsätta dom för att få fång.


De vet vad klockan är, när det är tid för mat, dröjer det för länge, då ska Fari nog påtala det… genom att sparka på dörren!





En glad nyhet imorse ifrån hönshuset var att en höna hade tagit sig ner till kycklingarna. Hon kluckade så belåtet åt de små, så klart får hon stanna kvar….den lilla hönsmodern. Längtan efter kycklingar blev nog för stor, men nu har hon sjutton små att ta hand om.



Jag själva vårdar min förkylning ömt, med en envis hosta som är värst så klart om natten, feber emellanåt…. med andra ord en dunder förkylning. Men vad då, det är inget jag dör av.

Kram/ Ingela


söndag 9 juni 2024

Kaj Kaja

 

Nu kommer regnet med råge och lite till, sol ena minuten för att i nästa minut spö regna…. men det gör gott för växtligheten. Så mycket smaskigt det  finns nu i gräset för hönsen och fåglarna, trots det har jag många matgäster vid mitt fågelbord.


Sedan har vi vår Kaj Kaja, som sitter och väntar på oss varje morgon för att få sin frukost som består av majs.


Orädd traskar han omkring bland hästarna, ulltottarna och oss, under resten utav dagen.


Ja som om jag inte hade djur redan, så att det räcker, men så klart får Kaj Kaja hänga med oss  han också.


Jag själva går lite på halvfart, den förbaskade förkylningen hänger envist kvar.


Djuren går det ingen nöd på, de får vad de ska ha och deras hage blir mockad som vanligt. Även om det känns lite tungt, så är det inget som jag dör av. 



Då vädret ser ut som det gör, har jag gjort iordning hästarnas boxar med nytt vatten och hö. Så det blir fem glada hästar som får komma in ikväll och tillbringa natten i boxen. Då kan de koppla av och känna sig trygga. 



Samtliga reden i hönshuset är upptagna av hönor som vill ruva, de är så envisa och skriker högt när jag tar bort äggen. Kycklingarna börjar så smått att släppa fjunet och få riktiga fjädrar. Lika spännande varje gång att se vilken färg de kommer till att få. Men ännu är de små och blir överlyckliga när jag ger dom hackad äggula, ja det är härligt med de små liven.



Nu ska jag hålla kväll innan jag ska gå ut och släppa in hästarna.

Kram/Ingela





lördag 8 juni 2024

Jag är glad för det lilla som kom.

 Sneglar upp mot himlen efter mörka moln, men regnmolnen svävar bara skrattande förbi!



Nässlorna,smörblommorna och kirskålen finns i mängder de tycks trivas alldeles förträffligt, trots att det är snustorrt. 




Mördarsniglarna kalasar på min sallad under nattens mörka timmar, ja då passar dom på! De rackarna huserar även inne i växthuset. Attans att jag glömde att spara lite ull då fåren klipptes, de gillar liksom inte att krypa över ull. 



Så odlingarna i sommar blir som de blir, alltså allt annat än bra!



Huvudsaken är att djuren mår bra, salladen och gurkorna kan vi leva utan. Lilla Wilda tar det lugnt i sin egen takt och hon är glad för att få gå tillsammans med de andra hästarna. I nästa vecka ska hon åter få verkat sina hovar igen. Hon har fått smak på att Fari har havre i sin spann, så hon är full av havre i manen varje dag när hon försöker att få några tuggar i hans spann.

 Idag ska det komma….regnet!!!

Kram/Ingela