Små händelser

Små händelser
Livet här

tisdag 8 augusti 2023

Brrrr höstväder!

 Rena höstvädret, regnar och stormar ute, det är väl detta som kallas äkta svensk sommar. Hade då ingen lust till att ge mig in till byn för att köpa bröd. J. får tända upp i vedspisen, som både ger härlig värme och gräddar grytbrödet som jag rörde ihop igår kväll. Som man säger” två flugor i en smäll”!



Enklare bröd att baka finns inte, bara röra ihop ingredienserna i trettio sekunder, inget knådande. Plast och bakduk över skålen, låt degen stå i ca tolv timmar.           ( över natten )


Upp med degen och vik ihop den som en kudde och lägg den sedan i en oljad o mjölad skål. Plast över, låt den jäsa i två timmar.  Sätt ugnen på 225 grader och in med de tomma grytan. Tag sedan ut den varma grytan och mjöla den lätt, lägg försiktigt i den färdigjästa degen i grytan…på med locket och in i ugnen på nedersta falsen. Grädda med locket på i 45 minuter, sedan av med locket och fortsätt grädda i 30 minuter mät inner temperaturen i brödet, den ska visa 98 grader. Låt brödet svalna utan bakduk.


                           GRYTBRÖD

7,5 dl kallt vatten

2 kryddmått jäst ( går bra med torrjäst)

15 dl vetemjöl 

3 tsk salt 

Rör bara kvickt ihop ingredienserna, knåda inte. Det blir en lös deg.

Detta var det hela, enkelt va!


Man behöver inte grädda brödet i ved eldad ugn, det går lika bra i vilken ugn som helst.

Frasigt och gott !

Kram Ingela 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: