Vår järnspis i köket utnyttjar vi dagligen vid denna tiden på året. Vi eldar upp i den på morgonen när vi har vaknat, så det är skönt och varmt i köket när vi äter vår frukost.
Otroligt att det har varit uppehållsväder, det tackar jag för. När Adam är här, då vill vi vara ute och busa. Estelle älskar när barnen är här, så hon kan få busa med!
Snart Mårtenafton, men vi tänker tjuvstarta redan idag. Visst är det trevligt att hålla på traditioner. Varför firar vi egentligen Mårten? Jo vi hedrar helige Martin som enligt legenden gömde sig hos gässen för att slippa bli vald till biskop. Men gässen avslöjade honom genom sitt kacklande, som straff för deras förräderi, sägs det att man skulle äta upp dom.
Hur som helst så äts gåsen här på Liljegården för att det är så himmelskt gott. Vad är väl mer skånskt än en gåsamiddag och äpplekaka, fattas gör så klart svartsoppan som jag gärna hade ätit, men ingen annan. Kanske att jag lagar en portion till mig nästa år, ja vem vet?
En uppskattad enkel frasig äpplekaka som är uppskattad. Här är receptet.
175 gram smör/margarin smältes
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl blanda detta och häll sedan över det smälta smöret och rör om. Skala och skiva äpplen och lägg nederst, strö över socker o kanel Sist läger du över degen så att det täcker formen och ringla sirap över. Grädda i 225 grader ca 35 minuter eller tills att den har fått en fin färg. Servera vaniljsås eller glass till.
Gåsen är i ugnen och äpplekakan är på gång, det sprider sig underbara dofter i köket. Nu är det snart bara alla gästerna som fattas.Kram/Ingela







Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentar: