Jag har varit lat i sommar och ätit köpebröd. Varför?.. ja det kan jag fråga mig, då det finns så busenkla bröd att baka. Ingen knådning överhuvudtaget, bara precis blanda ihop ingredienserna med en slev. Låt stå med plastfilm och bakduk över natten.
Sedan bara till att vika ihop degen som en kudde några gånger på ett mjölat bakbord. I med den i en oljad form o låt jäsa under bakduk i två timmar. Under tiden kan jag göra annat. Grädda i 225 grader i ca 50 minuter (innertemperatur 98 gr.) Sedan har du ett stort frasigt och härligt bröd.
RECEPT
10 dl vetemjöl, 1 tsk torr jäst, 2 tsk salt och 5 dl kallt vatten. Rör bara ihop det så att det blandar sig.
När barnbarnsbarnen kommer hit då vill jag inte bjuda på saft som i stort sett bara innehåller aromer och E- hit och dit Det är ju så lätt att koka saft, men jag tror tyvärr att inga unga varken plockar bär eller saftar eller syltar. Nya trender lockar istället, ja så är det ju. Jag tillhör den gamla sorten som vill veta vad jag stoppar i mig, samtidigt som det är roligt. Nu är de sista svarta vinbären stoppade på flaskor.
Snart tid att ge sig ut för att fylla korgarna med lingon, som det finns gott om ute i skogarna. För vem kan vara utan lingonsylt till maten, inte vi här.
Det blev en tur i skogen för att plocka svamp till dagens kvällsmat.Naturens skafferi levererar godsaker, det är bara till att ut och plocka.
Du får ha en skön fredagskväll.
Kram/Ingela
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentar: